İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Denetim Odağı Düzeyleri ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki (İzmir İli Örneklemi)

TEZ

İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Denetim Odağı Düzeyleri ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki (İzmir İli Örneklemi)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
189819
Sayfa Sayısı
174
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerini algılamaları ve denetim odağı düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkileri İzmir il örneklemi içinde incelemek ve öğrencilerin bazı bireysel özelliklerine ve ailelerine ilişkin değişkenlere göre problem çözme becerileri, denetim odağı düzeyleri ve akademik başarıları arasındaki anlamlı farklılıkları belirlemeye çalışmaktır. Araştırmanın örneklemi 14 ilköğretim okuluna devam eden 8. sınıf öğrencilerinden 231'i (%53,2) erkek ve 203'ü (%46,8) kız olmak üzere toplam 434 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak, P.P. Heppner ve C.H. Peterson (1982) tarafından geliştirilen PÇE (Problem Çözme Envanteri), S. Nowicki ve B.A. Strickland (1973) tarafından geliştirilen LOC (Nowicki-Strickland Denetim Odağı Ölçeği ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin bireysel ve ailesel özelliklerine dair bilgileri içeren Öğrenci Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerini algılamaları ile cinsiyetleri, anne-babalarının birlikte olmaları, annelerinin ve öğretmenlerinin tutumları, babalarının meslekleri ve kendilerini başarılı algılama düzeyleri arasında; Denetim odağı düzeyi ile okulları, babanın eğitim durumu, sosyo-ekonomik düzeyleri, annelerinin tutumları ve kendilerini başarılı algılama düzeyleri arasında; Akademik başarı ile okulları, cinsiyetleri, yaşamlarını en uzun süre geçirdikleri yer, anne-babanın birlikteliği, eğitim düzeyleri, meslekleri, sosyo-ekonomik düzeyleri, anne tutumları ve kendilerini başarılı algılama düzeyleri arasında (p<0,05) anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğrencilerin problem çözme becerileri ile denetim odağı düzeyleri arasında pozitif yönde (p<0,01) anlamlı bir ilişki ve problem çözme becerileri ve denetim odağı düzeyleri ile akademik başarıları arasında negatif yönde (p<0,01) anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.

Derin, Rukiye, İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Denetim Odağı Düzeyleri ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki (İzmir İli Örneklemi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2006, Yüksek Lisans, pdf.