Akran Öğretiminin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısına ve Fizik Dersine Olan Tutumlarına Etkisi (The Effect of Peer Instruction on High School Students' Achievement Ano Attitudes Toward Physics)

TEZ

Akran Öğretiminin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısına ve Fizik Dersine Olan Tutumlarına Etkisi (The Effect of Peer Instruction on High School Students' Achievement Ano Attitudes Toward Physics)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
153421
Sayfa Sayısı
149
Tez Türü
Doktora
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı; etkileşimli çalıştırma metotlarından bir tanesi olan kavram testleriyle zenginleştirilmiş akran öğretimi metodunun lise öğrencilerinin fizikteki başarısına ve fiziğe karşı tutumuna etkisini araştırmaktır. Çalışmada iki farklı öğretim metodu kullanılmıştır. Bunlar; (1) Kavram testleriyle zenginleştirilmiş Akran Öğretimi ve (2) Geleneksel Öğretim Metodu. Bu çalışma için, Fizik Tutum Testi, Fizik Başarı Testi, Gözlem Kontrol Listesi ve Öğretim/Öğrenim Materyalleri geliştirildi. Ölçme araçları olarak, Fizik Tutum Testi, Fizik Başarı Testi ve Gözlem Kontrol Listesi kullanıldı. Fizik Başarı Testi ve Fizik Tutum Testi öğrencilerin başarılarını ve onların Newton'un Hareket Kanunlarına karşı tutumlarını tespit etmek için kullanılmıştır. Gözlem Kontrol Listesi uygulamayı doğrulamak için kullanılmıştır. Fizik Basan Testi kaynaklarındaki bulguların yardımıyla geliştirilmiştir. Gözlem Kontrol Listesi araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Fizik Tutum Testi ise Taşlıdere'nin tezinden adapte edilmiştir. Çalışma, 2002-2003 öğretim yılı sonbahar döneminde Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki üç devlet lisesindeki 192 onuncu sınıf öğrencisiyle, 3 öğretmen ve 6 sınıfla yapıldı. Her öğretmenin iki sınıfı kullanıldı. Öğretmenler sınıfta akran öğretimini nasıl uygulayacakları konusunda eğitildi. Geleneksel Öğretim Metodu ile öğretim yapılan 3 sınıf kontrol grubu; Akran Öğretimi ile öğretim yapılan diğer 3 sınıf da deney grubu olarak belirlendi. Fizik Tutum Testi ve Fizik Basan Testi her iki gruba, iki farklı öğretiminin etkisini karşılaştırmak için ön test ve üç haftalık bir öğretim sonunda da son test olarak uygulandı. Son test skorları MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel sonuçlar, akran öğretiminin geleneksel öğretim metoduna göre öğrencilerin fizik başarısı açısından daha fazla etkili olduğunu fakat öğrencilerin fizik dersine yönelik tutumları açısından kontrol ve deney grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadığını gösterdi.

Eryılmaz, Hülya, Akran Öğretiminin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısına ve Fizik Dersine Olan Tutumlarına Etkisi (The Effect of Peer Instruction on High School Students' Achievement Ano Attitudes Toward Physics), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004, Doktora, pdf.