The Relationships Sociometric Status, Sex, Academic Achievement, School Type and Grade Level With Loneliness Levels of Secondary School Students (Sosyometrik Statü, Cinsiyet, Akademik Başarı, Okul Türü ve Sınıf Düzeyi ile Ortaokul Öğrencilerinin Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki)

TEZ

The Relationships Sociometric Status, Sex, Academic Achievement, School Type and Grade Level With Loneliness Levels of Secondary School Students (Sosyometrik Statü, Cinsiyet, Akademik Başarı, Okul Türü ve Sınıf Düzeyi ile Ortaokul Öğrencilerinin Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
53386
Sayfa Sayısı
118
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı, sosyometrik statü, cinsiyet, akademik başarı, okul türü ve sınıf düzeyi ile ortaokul öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın denekleri, TED, Ayvalı İlköğretim Okulu ve Cumhuriyet Lisesinin 6., 7. ve 8. sınıflarına devam eden 370 (186 erkek ve 184 kız) ortaokul öğrencisidir. Öğrencilerin yalnızlık düzeylerine ilişkin veriler, Asher ve Wheeler (1985) tarafından geliştirilen, çevirisi, güvenirlik ve geçerlik çalışmaları araştırmacı tarafından yapılan ve Türkçe'ye Sosyal Doyum Ölçeği olarak geçen Loneliness and Social Dissatisfaction Scale kullanılarak belirlenmiştir. Sosyometrik statü ise, bir derecelendirme ölçeği ile birlikte, öğrencilerin sınıflarında en çok sevdikleri üç arkadaşlarını seçmelerinin istendiği standart puan yaklaşımı yoluyla belirlenmiş, sosyometrik statü grupları popüler, reddedilmiş, ihmal edilmiş ve tartışmalı olmak üzere dört ayrı grupta sınıflandırılmıştır. Toplanan verilere, ortalama puan, standart sapma, korelasyon ve varyans analizini içeren istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular, öğrencilerin yalnızlık düzeyinde sosyometrik statünün önemli ölçüde etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna göre yalnızlık düzeyi en yüksek grubun reddedilmişler grubu olduğu bulunmuş, tartışmalı grubun ise popüler ve ihmal edilmiş gruptan anlamlı biçimde farklı olduğu anlaşılmıştır. Cinsiyet bakımından öğrencilerin yalnızlık düzeylerinde önemli bir farklılık bulunmamıştır. Akademik başarı ve yalnızlık arasında negatif, ancak anlamlı bir ilişki bulunmuş, akademik başarı düştükçe yalnızlık düzeyinde anlamlı bir artış olduğu anlaşılmıştır. Okul türü bakımından, düşük sosyoekonomik düzeye sahip okul öğrencilerinin, yüksek ve orta sosyoekonomik düzeye sahip okuHarın öğrencilerinden daha yüksek I yalnızlık düzeyine sahip oldukları saptanmıştır. Sınıf düzeyleri arasında ise yalnızlık düzeyleri açısından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın sonunda bulgular tartışılmış, akran ilişkilerinden kaynaklanan yalnızlığın tespit edilmesi ve anlaşılmasının önemi vurgulanmış bu çerçevede ailelere, öğretmenlere, psikolojik danışman\rehber öğretmenlere, okul yöneticilerine ve gelecekte bu konuyla ilgilenecek kişilere önerilerde bulunulmuştur.

Tarhan, Nuray, The Relationships Sociometric Status, Sex, Academic Achievement, School Type and Grade Level With Loneliness Levels of Secondary School Students (Sosyometrik Statü, Cinsiyet, Akademik Başarı, Okul Türü ve Sınıf Düzeyi ile Ortaokul Öğrencilerinin Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996, Yüksek Lisans, pdf.