Relation Between Socioeconomic Status and Depression, Anxiety, And Self-Esteem in Early Adolescents (Erken Ergenlik Döneminde, Sosyoekonomik Statü ile Depresyon, Kaygı ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişki)

TEZ

Relation Between Socioeconomic Status and Depression, Anxiety, And Self-Esteem in Early Adolescents (Erken Ergenlik Döneminde, Sosyoekonomik Statü ile Depresyon, Kaygı ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişki)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
287985
Sayfa Sayısı
132
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı, erken ergenlik döneminde (7. Sınıf öğrencileri), soyoekonomik statü ile depresyon, kaygı be benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, cinsiyet değişkeni, anne ve baba eğitimi ile depresyon, kaygı ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını da incelemektir. Bu çalışmada, İstanbul'da yaşayan ergenlerle (7. Sınıf öğrencileri) çalışılmıştır. Ayrıca, bu çalışma ergenlerin sosyoekonomik statülerini karşılaştırmak için iki okulda (devlet ve özel okul) yapıldı. Örneklem 50 kız ve 56 erkek olmak zere 106 öğrenci içerir. Öğrencilerin 53'ü özel okuldandır ve diğer 53'ü devlet okulundandır. Depresyon, kaygı ve benlik algısını analiz etmek için üç farklı skala uygulandı. Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygi Ölçeği ve Piers Harris Çocuklar için Benlik Kavramı Ölçeği kullanıldı. Ergenler tarfından onların sosyoekonomik düzeyleri hakkında bilgi edinmek için "Öğrenci Bilgi Formu" dolduruldu. Sonuçlara göre depresyon ve öğrencilerin devam ettiği okul türü (devlet-özel okul) ve sürekli kaygı ve okul türü arasında anlamlı bir ilişki vardır. Durumluk kaygı ve okul türü ile benlik saygısı ve okul türü arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Piers Harris Öz Kavram Ölçeğinin alt ölçeklerinden sadece "kaygı" ile okul türü arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Depresyon, durumluk kaygı ve benlik saygısı ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sürekli kaygı ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı birilişki bulunmuştur. Baba ve anne eğitim durumu ile depresyon, durumluk kaygı, sürekli kaygı ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Fakat "mutluluk ve doyum", "kaygı" ve "zihinsel durum ve okul durumu" alt ölçekleri ile anne eğitim düzeyi, "kaygı" alt ölçeği ile baba eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Sancakoğlu, Sündüs, Relation Between Socioeconomic Status and Depression, Anxiety, And Self-Esteem in Early Adolescents (Erken Ergenlik Döneminde, Sosyoekonomik Statü ile Depresyon, Kaygı ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişki), Fatih Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.