Eğitim Sürecinde, Grupla Danışma Uygulamalarının Gençlerin Girişimcilik Gelişimine Etkisi (Yenişehir Sağlık Meslek Lisesinde Deneysel Bir Uygulama)

TEZ

Eğitim Sürecinde, Grupla Danışma Uygulamalarının Gençlerin Girişimcilik Gelişimine Etkisi (Yenişehir Sağlık Meslek Lisesinde Deneysel Bir Uygulama)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
36731
Sayfa Sayısı
121
Tez Türü
Doktora
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmada Yenişehir Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar teknisyenliği bölümünde eğitim gören 60 öğrenci »Atatürk Sağlık Meslek Lisesinde Hemşirelik eğitimi gören 20 gönüllü öğrenciyle yapılan grupla girişimcilik eğitiminin, "bireylerin girişimcilik düzeyine etkisi incelenmiştir. Araştırma 1991-1992 ders yılında Yenişehir Sağlık Meslek Lisesinde okuyan 20 yatılı erkek, 20 gündüzlü erkek, 20 gündüzlü kız ve Atatürk Sağlık Meslek Lisesinde okuyan 20 yatılı kız öğrenciden oluşturulan 80 kişilik gönüllü grup üze rinde yapılmıştır.Araştırma modeli, ön-test, son-test; deney ve kontrol gruplu modeldir ve 40 öğrenci 4 ayrı grup olarak de ney grubuna, 40 öğrenci de yine 4 grup olarak kontrol grubuna alınmıştır. Girişimcilik düzeyi Rathus Girişimcilik Envanteri ile; girişimciliğe etki edebileceği faktörler de çalışmacının ha zırladığı, Sosyo Demografik Bilgi Alma formu uygulanarak ölçül meye çalı silmiştir. Deney grupları ön-test verildikten sonraki haftadan itibaren dokuz haftalık girişimcilik eğitimine alınmışlardır.Elde edilen verilerin analizinde P ve t testi kullanılmıştır. Grupla girişimcilik eğitiminin, bireylerin girişimcilik düzeyine etkisinin incelendiği bu araştırmada, elde edilen bulgular, "girişimcilik eğitimi gören grupla girişimcilik eğitimi görmeyen grubun girişimcilik davranışlarının, eğitim gören grup lehine arttığını göstermektedir. Bu da gösteriyor ki; girişimcilik eğitiminin, bireylerin girişimcilik düzeylerine olumlu etkisi vardır. İlgili literatürde bu sonuçları destek- ler bulgulara rastlanmaktadır. Rathus (1972), grupla yaptığı girişimcilik eğitimi sonunda deneklerin girişimcilik yönün de kazançları olduğunu belirtmiştir. Aynı şekilde Rimm ve Ark. (1974) grupla yapılan girişimcilik eğitiminin olumlu sonuçlar verdiğini ortaya koymuşlardır. Yine Yoltan (1980) grupla girişimcilik eğitiminde buna benzer sonuçlar elde etmiş tir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak, yorumlar yapılıp, öneriler sunulmuştur. Girişimcilik eğitiminin lise düzeyinde ki öğrencilere yararlı olacağı ve bu eğitimin boş geçen rehberlik saatlerinde yapılabileceği öneriler içindedir.

Koçak, Belgin Torucu, Eğitim Sürecinde, Grupla Danışma Uygulamalarının Gençlerin Girişimcilik Gelişimine Etkisi (Yenişehir Sağlık Meslek Lisesinde Deneysel Bir Uygulama), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994, Doktora.