Genç Kızların Yaşam Koçu: İpek Ongun'un Görgü Kuralları ve Kişisel Gelişim Üçlemesine Karşılaştırmalı Eleştirel Bir Yaklaşım (Teenage Girls'Life Coach: A Comparative and Critical Analysis of İpek Ongun's Trilogy of Good Manners and Personal Growth)

TEZ

Genç Kızların Yaşam Koçu: İpek Ongun'un Görgü Kuralları ve Kişisel Gelişim Üçlemesine Karşılaştırmalı Eleştirel Bir Yaklaşım (Teenage Girls'Life Coach: A Comparative and Critical Analysis of İpek Ongun's Trilogy of Good Manners and Personal Growth)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
161366
Sayfa Sayısı
135
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu tezde, İpek Ongun'un özellikle genç kızlara yönelik görgü kuralları ve kişisel gelişim konulu üçlemesi, feminist yaklaşımla ayrıntılı olarak çözümleme yapılmıştır. 1943 yılında doğan Ongun, gençlik edebiyatı alanında ünlü bir Türk yazar olup, kitapları 1980'lerden bu yana bir milyondan fazla satmıştır. Yazarın özellikle toplumsal, kültürel ve estetik mesajlarının incelenmesi gereklidir. Yazarın deneme türünde olan üçlemesi, 1990'lı yıllarda genç kızlar üzerinde çok etkili olmuş, halen de olmaktadır. Bir Pırıltıdır Yaşamak (1991), Bu Hayat Sizin (1993) ve Lütfen Beni Anla (1995) bu üçlemeyi oluşturmaktadır. Üçlemede işlenen önemli temalar; sosyal yaşam, gelenekler, okullar, ebeveynlik, güzellik ve kişisel bakımdır. Bu çalışma, söz konusu üçlemeye ilişkin tematik içeriği, özellikle Ongun'un genç kızlara yönelik kadınlık kimlikleri açısından oluşum süreçlerine dair mesajlarını feminist bir bakış açısı ile sorgulayan vi eleştirel bir yaklaşımla incelemektedir. Analiz için niteliksel araştırma yöntemi benimsenmiş, Ongun'un kitapları ile A.B.D. kaynaklı gençliğe yönelik bazı popüler görgü kuralları kitapları arasında çeşitli karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmada, Ongun'un mesajlarının gençliğin belirli bir kesimi için yararlı olduğu sonucuna varılmasına karşın, yazarın gençlik psikolojisi ve gelişimi konusunda uzman olmaması durumu mesajlarının geçerliliği konusunda çeşitli kritik soruları da gündeme getirmektedir. Ongun'un hedef kitlesinin daha çok toplumun üst-orta sınıfı olması ise, mesajlarının evrenselliği konusunda soru işaretlerine yol açmaktadır.

Selen, Akün, Genç Kızların Yaşam Koçu: İpek Ongun'un Görgü Kuralları ve Kişisel Gelişim Üçlemesine Karşılaştırmalı Eleştirel Bir Yaklaşım (Teenage Girls'Life Coach: A Comparative and Critical Analysis of İpek Ongun's Trilogy of Good Manners and Personal Growth), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005, Yüksek Lisans, pdf.