Snapshots of Popular Turkish Nationalism: Neo-Kemalism, Bestsellers And Facebook (Popüler Türk Milliyetçiliğinden Kareler: Neo-Kemalizm, Çok Satanlar ve Facebook)

TEZ

Snapshots of Popular Turkish Nationalism: Neo-Kemalism, Bestsellers And Facebook (Popüler Türk Milliyetçiliğinden Kareler: Neo-Kemalizm, Çok Satanlar ve Facebook)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
226738
Sayfa Sayısı
160
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu tez, Türk milliyetçiliğinin tezahürlerini anlamak için popüler kültürden kareler ele almaktadır. 1990'larda sivil toplumun altını çizerek ortaya çıkan neo-Kemalist milliyetçiliğin üzerinde durulmaktadır. Bu odaklanma Şu Çılgın Türkler ve Metal Fırtına gibi çok satan romanların analizinden yola çıkarak yapılmaktadır. Bu analiz de kitapların söylem analizine ve okuyucularla yapılan görüşmelere dayandırılmaktadır. Bu tez aynı zamanda Türk milliyetçiliğinin kendini ifade ettiği yeni bir araç olan Facebook'u da incelemektedir. İnternette yer alan popüler bir iletişim ağı sitesi olan Facebook'ta çeşitli protestolar organize edilmekte ve gerçekleştirilmektedir. Bahsedilen kitapların/okuyucuların ve Facebook'un kullanıcılarının analizleri bir araya getirildiğinde gençliği harekete geçmeye çağıran bir neo-Kemalist söylem ortaya çıkmaktadır. Ancak bu söylem muğlaklıklara ve çelişkilerin varlığı ikiliklere de işaret etmektedir. Bu tezde bu ikiliklerin ortaya çıktığı Şarkiyatçılık-Garbiyatçılık, geçmiş-gelecek, sanal-gerçek, muhafaza-değişim ve militarizm- sivil siyaset gibi pek çok noktanın olduğu öne sürülmektedir. Tüm bu hassas noktalar tüketim kültürü dili ve sembolizmi ile iç içe geçmekte ve neo-Kemalist söylemi üreten ve kullananlar da hegemonya mücadelesinde bu dil ve sembolizmi kullanmaktadırlar.

Türkoğlu, Didem, Snapshots of Popular Turkish Nationalism: Neo-Kemalism, Bestsellers And Facebook (Popüler Türk Milliyetçiliğinden Kareler: Neo-Kemalizm, Çok Satanlar ve Facebook), Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 2008, Yüksek Lisans, pdf.