Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Empatik Eğilimlerinde Gözlenen Değişmeler (Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği)

TEZ

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Empatik Eğilimlerinde Gözlenen Değişmeler (Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
61449
Sayfa Sayısı
63
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Psikolojik danışma ve rehberlik mesleğini; psikolojik sağlığı onarma ve güçlendirmeyi amaçlayarak, bireylerin kendilerini ve kişiliklerini daha iyi anlamaları, karşılaştıkları duygusal, sosyal problemlerin çözümünde; bireylerin ilgi yetenekleri doğrultusunda potansiyellerine en uygun çözümü getirmeleri için uzman kişilerce bireye ya da bireylere yapılan psikolojik yardım olarak tanımlayabiliriz. Tüm bunları danışman birtakım danışma tekniklerini kullanarak başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu tekniklerden bir tanesi de danışmanın danışma sürecinde empati kurabilme başarısıdır Empati bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecidir. İşte bu derece önemli olan empatiyi psikolojik danışma yönünden, özellikle de psikolojik danışman yetiştiren bir yüksek öğretim kurumunda incelenmesi araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Bu araştırma için S.Ü. Eğitim Fakültesi PDR bölümü 1. 2. 3. ve 4. sınıflara Üstün Dökmen'in geliştirdiği Empaiik Eğilim Ölçeği uygulanarak öğrencilerin empatik eğilimleri tespit edilmiştir. Çeşitli değişkenler açısından incelendiğinde ortaya çıkan sonuçlardan bazıları şöyle özetlenebilir: 1. PDR anabilim dalında okuyan öğrencilerin yaklaşık yansı genel lise, dörtte biri ise imam hatip lisesi mezunlarıdır. 2. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR Anabilim dalı öğrencilerinin büyük çoğunluğu gördükleri öğrenimden memnundurlar. 55 3. Genel lise çıkışlı öğrenciler arasında 'başka bir bölümde öğrenim görmeyi' isteyenlerin oranı, diğer ortaöğrenim kurumu kaynaklı öğrencilerden daha yüksektir. 4. Bütün sınıflarda öğrenim gören öğrenciler arasında kız öğrencilerin empatik eğilim düzeyleri, erkek öğrencilere kıyasla önemli ölçüde yüksektir. 5. Öğrencilerin mezun olduğu ortaöğretim kurumu açısından empatik eğilim düzeyleri incelendiğinde, genel lise mezunu öğrencilerin diğer gruplardan daha olumlu düzeyde bulundukları söylenebilir. 6. Bölümünü benimseyememiş ve bölüm değiştirmeyi çok isteyen öğrencilerin empatik eğilim düzeyleri diğer gruplardan belirgin düzeyde düşüktür. 7. PDR anabilim dalı öğrencilerinin bu bölümde öğrenim görmeye başladıkları ilk yıl içinde empatik eğilim düzeyleri en düşük seviyede gözlenmiştir. Buna karşılık aynı öğrencilerin söz konusu özelliği her geçen yıl daha olumlu bir noktaya doğru ilerleme göstermektedir.

Ünal, Gülten, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Empatik Eğilimlerinde Gözlenen Değişmeler (Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği), Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997, Yüksek Lisans.