Yetiştirme Yurdunda Barınan 13-15 Yaş Grubu Ergenler ile Aileleri Yanında Yaşayan Aynı Yaş Grubu Ergenlerin Psikolojik Belirtilerinin Karşılaştırılması (Gaziantep Erkek Yetiştirme Yurdu Örneği)

TEZ

Yetiştirme Yurdunda Barınan 13-15 Yaş Grubu Ergenler ile Aileleri Yanında Yaşayan Aynı Yaş Grubu Ergenlerin Psikolojik Belirtilerinin Karşılaştırılması (Gaziantep Erkek Yetiştirme Yurdu Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
73980
Sayfa Sayısı
120
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırma, Gaziantep Erkek Yetiştirme Yurdu'nda barındırılan (13-15) yaş grubu ergenlerle, bu ergenlerin öğrenim gördükleri okullarda benzer sosyo-ekonomik özelliklere sahip aynı yaş grubu erkek ergenler üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 65'i yetiştirme yurdu ve 65'i aileleri yanında kalan ergenler olmak üzere toplam 130 ergenden oluşmuştur. Araştırmanın amacı, erkek yetiştirme yurdunda barınan (13-15) yaş grubu ergenler ile ailesi yanında yaşayan aynı yaş grubu ergenlerin psikolojik belirtilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmanın bulguları, ergenlerin kendi bildirimleri ile sınırlı kalmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak deneklere uygulanan ve psikiyatrik belirti ve yakınmaları içeren "Belirti Tarama Listesi" araç olarak kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel çözümünde, ki-kare testi kullanılmış ve yüzde lerden yararlanılmıştır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde yanılma payı (p) 0.05 olarak belirlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarım oluşturan ergenler arasında bedensel işlevlere ilişkin zorlanma (somatizasyon) ve obsesif-kompulsif boyutu belirtilerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Kişiler arası duyarlılık boyutu belirtilerinden "başkalarının sizi anlamadığı veya hissedemeyeceği duygusunu yaşama" yakınması bakımından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Yine ay nı boyutun diğer belirtileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İki grup arasında depresyon boyutu belirtilerinden, "yalnızlık duygu sunu yaşama" ve "her şeye karşı ilgisiz olma" yakınmalarını yaşama bakımından fark anlamlı görülmüş, aynı boyutun diğer belirtilerinde ise, an lamlı bir fark bulunmamıştır. Anksiyete boyutunun belirtilerinden "korku duygusunu yaşama", "gerginlik veya coşku hissini yaşama" yakınmaları bakımından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Her iki grubun denekleri arasında psikotizm belirtilerinden biri olan "bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği düşüncesini yaşama" yakınmasında anlamlı bir farklılık saptanmış genel zorlanma boyutu belirtilerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu araştırma bulgularına göre kurum bakımının ergenlerin sağlıklı gelişimi ve uyumu üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu dikkat çekmektedir. Araştırma önerilerinin, kurum bakımının çocuğun gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabileceğine ve bundan sonraki araştırmalara ışık tutacağına inanılmaktadır.

Oktay, Ebru, Yetiştirme Yurdunda Barınan 13-15 Yaş Grubu Ergenler ile Aileleri Yanında Yaşayan Aynı Yaş Grubu Ergenlerin Psikolojik Belirtilerinin Karşılaştırılması (Gaziantep Erkek Yetiştirme Yurdu Örneği) , Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998, Yüksek Lisans.